Πολιτική αντιμετώπισης οικονομικών αναγκών των Ταμείων του Δημοσίου

Πολιτική αντιμετώπισης οικονομικών αναγκών των Ταμείων του Δημοσίου

Αρ. Πρωτ. 13818/04.02.09

Προς Υπουργούς:
- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας
- Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του δημοσίου τόσο όσον αφορά στην κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών τους, όσο και στην καταβολή του εφάπαξ στους δικαιούχους, λόγω έλλειψης χρημάτων του ασφαλιστικού τους φορέα και του Ταμείου Πρόνοιας.
Πιο συγκεκριμένα τα έσοδα του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων υπολογίζονται περίπου στα 24 εκατ. ευρώ τον μήνα, ποσό ωστόσο που μπορεί να καλύψει την καταβολή του εφάπαξ σε 500 δικαιούχους, ενώ το Ταμείο υπολογίζεται ότι χρειάζεται περίπου 650 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του αναφορικά με την καταβολή του εφάπαξ. Ως εκ τούτου οι αιτήσεις που βρίσκονται σε αναμονή αγγίζουν τις 17.000, ενώ την χρονική αυτή περίοδο εξυπηρετούνται και λαμβάνουν το εφάπαξ οι δικαιούχοι που κατέβαλαν αιτήσεις στο τέλος του 2007.


Στην ίδια περίπου κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται και ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου, καθώς απαιτούνται 1,15 δις ευρώ για την κάλυψη των αναγκών ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων. Γεγονός που συνεπάγεται ότι οι 1,5 εκατομμύριο άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ πληρώνουν τα φάρμακα που χρειάζονται και στη συνέχεια τους καταβάλλεται επιστροφή χρημάτων, διαδικασία ωστόσο που είναι χρονοβόρα, καθώς οι δικαιούχοι λαμβάνουν τα χρήματα που έχουν προκαταβάλει μετά από διάστημα ακόμα και 12 μηνών.

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα πρόκειται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων και των καθυστερήσεων που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι του δημοσίου αναφορικά με την καταβολή του εφάπαξ και των συντάξεών τους;

- Σε ποιες ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του ΟΠΑΔ απέναντι σε νοσοκομειακά ιδρύματα, φαρμακεία και ιατρικό προσωπικό, ώστε να μην διαταραχθεί η κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των δικαιούχων του οργανισμού;

Απαντήσεις Υπουργείων